Beázások, repedések javítása

Számos oka lehet annak, hogy beázik a fal, ezzel teret engedve a különböző kórokozóknak, s kellemetlen szagoknak. Elsősorban a forrását kell megszüntetni, majd ezt követően jöhet a fal helyretétele, melyben mi segítséget nyújtunk önnek! Ha beázott otthona és van lakásbiztosítása, akkor először mindenféleképpen a biztosítóval vegye fel a kapcsolatot. 

A beázást elsősorban meg kell szüntetni, de ehhez először meg kell találni a probléma forrását, amely igazán sok időt vehet igénybe. Maga a javítás nem vesz el sok időt, ám mindenképp fontos lépés, hogy újra ne történjen meg a beázás.

Ázott fal festése

A beltéri falak javítása nagyban függ a vízzel érintkezés idejétől és a sérülések típusától.

Olyan beltéri helyiségek esetében, ahol a mennyezet is sérült, különböző foltokat hagyva maga után, festés előtt egy alapos átvizsgálás szükséges, ugyanis a foltok alapja hidrofil, így víz alapú festékekben oldható, ellenben a száraz foltokkal, melyek eltüntetése jelentősen bonyolultabb.

 A víz alapú festékekkel érintkezve a nedves rész feloldja azt, s a lefedést követően is átüt, ami által nem biztosít tökéletes fedést.

Először alaposan megtisztítjuk a szennyezett felületet egy speciális oldatos, forró vizes szivaccsal – komolyabb foltok esetében kefével -, majd azt lemossuk tiszta vízzel. Ha esetlegesen fekáliával fertőzött, az illetékes egészségügyi hatósági útmutatója alapján távolítjuk el.

A kiszárítás nagyon fontos, mivel addig nem vihetjük fel a festéket, melyet szárító berendezéssel, a helyiség nagymértékű fűtésével, vagy szellőztetéssel érünk el, míg a fal nedvességi szintje 5% alá nem csökken.

A málló, töredező festékréteget eltávolítjuk, s egy csiszolólap segítségével megtisztítjuk a kapott felületet.

A megdolgozott részt kiegyenlítjük egy külön erre a célra kitalált anyaggal, melyből szintén többféle típus létezik, de az, hogy melyiket alkalmazzuk, a sérülés mértékétől függ.

Az eddigi foltokat, hogy ne legyen már velük gondunk, egy, vagy kettő réteg fehér falfesték felvitelével blokkoljuk, ami megköti a vízben oldódó anyagok nagyját. Ha ez megszáradt, s úgy véljük, nincs szükség több rétegre – általában csak komolyabb beázások esetében kerül rá sor -, mehet rá a megrendelő által kiválasztott színű festék. 

Beázás okai 

Számos oka lehet annak, hogy otthonunkat jobb esetben csak beáztatja, s nem eláztatja a víz, de bárhogy is, célszerű ezt mielőbb megszüntetni, majd a keletkezett károkat kezelni, mert a nedves fal számos betegségnek enged teret. Egyik leggyakoribb formája a csőtörés/repedés, ami egészen súlyos esetben el is áraszthatja az érintett helyiséget, vagy akár az egész házat is. Ez esetben kezdésként erre specializálódott szerelőhöz kell fordulni, s ezután a keletkezett kár eltüntetése érdekében szakemberhez.

Ha a falon alulról felfelé kúszik a vizesedés – akár több, mint egy méter magasra is feljuthat -, ott a talajvíz lesz a hibás. Főként a melegebb évszakokban jellemző ez a probléma. Hogyha nincs megfelelően szigetelve a ház, könnyűszerrel okozhat vizesedést, beázást szinte bárhol. Mikor a tető megsérül, a cserepek nem illeszkednek megfelelően, vagy akár repedezettek, töröttek, az beengedi az esővizet, mely, ha kis mértékben is, de elkezdi rongálni a fal szerkezetét, s csakhamar komoly gondokat okozhat.

Ha a fürdőszobában a vizesblokk elemei károsodnak, nem csak a mi, de szomszédaink falai is károsodhatnak. Az ereszcsatornákat is, mint minden mást, néha nem árt karbantartani, mert az eltömített, esetleg sérült részeken a nem megfelelő célú használat esetében az esővíz akár a házban is kiköthet. Nem feltétlen nálunk van a hiba, ha a fal ázik, főleg, ha vannak szomszédaink, akiknél ugyanolyan esélyekkel előfordulhatnak a problémák. 

Szeretne többet tudni?

Terveivel kapcsolatban szeretne egyeztetni egy szakemberrel? Kíváncsi, hogy mennyi ideig tartana a munka elvégzése? Pontosan milyen összeggel kell számolnia? Esetleg a felhasználandó anyaggal kapcsolatban egyeztetne? 

Szeretne egyedi árajánlatot kapni? Kattintson a szöveg alján lévő gombra és adja meg a nevét, email címét, telefonszámát és írja le részletesen miben is lehetünk az ön segítségére.